Het ontstaan van tapas


Het ontstaan van tapas

Al ruim 2 jaar runnen we nu ons tapasrestaurant in Friesland. Nog voor de opening van ons restaurant kregen we een artikel onder ogen over de betekenis van tapas. Het serveren van tapas bij een glas bier of wijn was een Spaans gebruik in lokale cafés. We gingen er dan ook van uit dat deze kleine Spaanse hapjes daar waren ontstaan. Maar niets bleek minder waar. We zijn dan ook dieper in de materie gedoken om de roots van onze populaire gerechtjes te achterhalen. Op naar Spanje dus. (Hoe toepasselijk op 6 december, de dag dat dit artikel is geschreven)

Voor de oorsprong van de Tapas moeten we in ieder geval enkele eeuwen terug de geschiedenis in. Het éne verhaal leidt ons naar Koning Alfonso “de zoveelste” en een ander geeft de eer aan keizer Karel. Wij rekenen het allebei goed 😊. In ieder geval moesten hun manschappen altijd lange routes per paard afleggen naar het strijdgebied en terug. Hierbij werd er onderweg in de herbergen gegeten en uitgerust.

Bij het verblijf in die herbergen is het fenomeen “tapas” ontstaan. Om stof, zand en beestjes uit de glazen bier en wijn te houden werd er een plak ham of andere etenswaren op het glas gelegd. Dit werd toen een ‘tapa’ genoemd. De vertaling is dan ook letterlijk ‘deksel’. Dit gebruik is daarna verder in Spanje overgenomen. Niet meer alleen als hapjes op het glas maar vooral ook bij een glas.

Koning Alfonso XIII
Bron: Wikipedia

Bij de tweede versie van het ontstaan van de Spaanse tapas is het verhaal van de strijdkrachten in de herbergen gelijk. Alleen zag Koning Alfonso XIII (foto) zijn dappere krijgers vaak dronken te paard aankomen. Toen hij zelf in een herberg tapas als deksel op zijn glazen kreeg en merkte dat door deze hapjes de alcohol minder invloed op hem had, heeft hij met de herbergiers geregeld dat zijn manschappen bij het bier en de wijn ook deze hapjes geserveerd kregen.

Daarna heeft de koning deze gewoonte ook in zijn eigen omgeving doorgevoerd. Al snel daarna was de tapa in Spanje niet meer alleen een smakelijk deksel tegen vliegen en stof, maar heerlijke hapjes bij een glas bier en wijn. Een deksels mooi hapje dus!!

In 2017 werd dit Spaanse gebruik ook in het Friese Bolsward opgepakt ……………….

Harré!